Домейн - Адрес в мрежата интернет

Регистрирането на желано от вас име в интернет представлява запазване на област (домейн). За целта е необходимо за името (домейн) да се заплати на регистратор, който държи правата за съответната област. Регистрацията на домейн Ви предоставя възможноста да запазите името (домейн) което желаете за Вашия сайт или E-Mail адрес
например, регистрирането на домейн ИметоВи.com Ви дава възможност да имате адрес на страница www.ИметоВи.com и E-Mail адрес от вида ЛичноИме@ИметоВи.com
Регистрирайте домейна на Вашето име . Така само вие ще сте негов собственик и ще се разпореждате с него. Вие ще имате парола от контролния панел на управление на домейна и в случай, че пожелаете да изберете друг хостинг-доставчик, нищо няма да Ви попречи да направите това.
Домейн представлява уникално име в интернет. Той е нещо от вида: www.ИметоВи.com
Организацията ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers) управляваща и регулираща адресите в интернет пространството постоянно увеличава домейните и дава правата върху тях на нови регистратори-спонсори.
Домейните се делят условно в три големи направления: национални домейни , многоезични домейни и домейни за общо ползване.
Националните домейни (country code Top Level Domains - ccTLDs) са двубуквени и се разпределят от международната организация IANA (Internet Assigned Numbers Authority) която разпределя и съхранява базата данни с адреси. Възприет е международният стандарт ISO 3166-1. Към днешна дата има 243 национални домейна публикувани от IANA на следния адрес: http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm.
.BG е домейн за България, правата се държат от http://www.register.bg
Процедурата за регистрация на многоезичен домейн на български (адресът да е на кирилица) е по-сложна. Основната трудност за използването на такъв домейн идва от това, че DNS, WEB и E-MAIL сървърите са пригодени да работят с домейни, състоящи се само от ASCII символи [a-z, 0-9, -], а не със символи от друга азбука (българска, китайска, японска, немска и т.н.). Поради това е взето решение в базите данни на сървърите тези домейни да се съхраняват не на съответния език (български или друг език, различен от английския), а техният ASCII еквивалент. Преобразуването на домейн става чрез така нареченото RACE (Row-based ASCII Compatible Encoding) конвертиране. Изборът на кодирането не е окончателен и в бъдеще може да бъде избран някой друг вид кодиране - все още се тестват и кодировките BRACE (Bi-mode Row-based ASCII-Compatible Encoding) и LACE (Length-based ASCII Compatible Encoding), но засега се счита, че RACE е най-подходящия избор.
Първоначално през 1984 г са създадени седем домейни (generic TLD или gTLD) за общо ползване:
.com- Комерсиални домейни
.net - Мрежови администратори домейни от англ. network- мрежа. Интернет и телекомуникации домейни
.org - Организационни структури домейни
.int - Международни организации домейни
.edu- Образователни институции - домейни най-често в САЩ
.gov - Правителствени организации домейни в САЩ
.mil - Военни организации домейни в САЩ
През 2001 г се създават още седем домейни за общо ползване
.info - домейни за справочни сайтове
.biz - домейни за бизнес ориентирани сайтове
.name - домейни за лични сайтове
.coop - кооперативни домейни
.museum - домейни за музеи
.aero - домейни за въздушно - транспортната индустрия
.pro - домейни за професионалисти
.arpa - домейни по инфраструктура
.int - интернационални домейни
.tv - домейни за телевизия
.eu - домейни за Европа
.mp - домейни за мобилни устройства
ICANN разглежда възможноста да пусне нови домейни от вида .jobs, .xxx, .travel, .mobi и .mail, за които има компании спонсори .
Какво е нужно, за да заработи един домейн!
Необходим е WEB сървър, който при заявка да показва Вашата web страница (т.нар web hosting) и E-MAIL сървър, който да обслужва Вашата поща (т.нар. e-mail hosting)
Първо трябва да регистрирате този домейн. При регистрацията се извършва следното: В базата данни за домейни се записва този домейн, чия собственост е, кои са съответните лица за контакт, за колко години е регистриран, и през коя фирма е извършена регистрацията. В базата данни на DNS сървърите, отговарящи за областите се записват кои DNS сървъри отговарят за този домейн. Тъй като тези бази данни се обновяват веднъж на 24 часа, домейнът става използваем най-рано на следващия ден след регистрацията. Когато искате да видите страницата си и пишете във вашия браузер (Internet Explorer, Netscape Navigator, Mozilla, Firefox, Opera, Lynx и т.н.) www.ИметоВи.com за да стигне браузерът до искания сървър, той трябва да научи неговия IP адрес (комуникацията между компютрите в Интернет става на основата на така наречените IP адреси, имената са само за улеснение на хората - много по-лесно е да запомните www.ИметоВи.com отколкото 32.24.87.142 или нещо подобно). Всеки един домейн може да бъде регистриран минимум за период от 1 година и максимум за 10 години.Дължината на името е до 63 символа. Позволени символи за образуване на името са:
- буквите от латинската азбука (ASCII) без значение на малки и главни [A-Z, a-z];
- цифрите [0-9];
- тире [-].
Първият и последният символ трябва да бъдат буква или цифра. Името (домейна) трябва да е различно от това на съществуващите имена на основните области ( .com, .net, .org, .info, .biz и т.н.).
Към всеки домейн могат да съществуват неограничен брой под-домейни . По този начин можете да имате неограничен брой сайтове.
WHOIS е самостоятелна услуга, поддържана от самостоятелен протокол в Internet. В един WHOIS сървър се поддържа база данни с имената, електронните адреси, телефонните номера на регистрирани потребители. Достъпът до базата данни е свободен и се осъществява с помощта на WHOIS клиент посредством WHOIS протокол. По света съществуват множество WHOIS сървъри И все пак, ако вашият Internet доставчик не поддържа WHOIS сървър, можете да се обърнете към базата данни на адрес: http://www.alpobg.com/whois/check_domain.php

Информация от www.AlpoBG.com
{START_COUNTER}