Общоевропейският интернет домейн .eu стартира

Само за първите 15 минути след откриването бяха получени над 40 хил. заявки за регистрация
10.12.2005

От 7 декември започнаха регистрациите на интернет адреси с домейн .eu. Идеята за общоевропейско разширение възникна още през 1997 г., а пет години по-късно Европейската комисия (ЕК) даде зелена светлина на проекта.

За разлика от суфикса .com, който има за цел да означи преди всичко търговска дейност, .eu трябва да укрепи европейската идентичност в глобалната мрежа. Разширението само допълва, а не измества националните кодове като .fr, .uk или например, подчертаха от ЕК.

Отговорна за регистрацията на интернет адреси с разширение .eu ще е базираната в Белгия компания EURid (EURid.eu), която контролира около 800 по-малки акредитирани регистратори на имена в интернет.

За първите 15 минути от началото откриването на .eu домейна бяха получени над 40 хил. заявки - по около 40 на секунда. Странно или не най-голямо желание е проявявано към адреса sex.eu.

Регистрацията на имена с новия домейн ще премине през три етапа. От вчера се регистрират обществени организации и големите компании със запазени търговски марки. Това ще продължи два месеца.

Така се осигурява ексклузивност при запазването на имена, отговарящи на търговската марка, тъй като практиката изобилства със случаи, в които физически лица са закупуват интернет адреси с имена на фирми или организации, с цел да ги препродадат по-късно на заинтересованите компании.

По време на втория етап ще бъдат регистрирани имената на фирми, които нямат официално регистрирани марки. Третият етап е свързан със свободното регистриране - включително и за частни лица. Той ще започне през април 2006 догодина.

Домейните се използват, за да означат даден компютър или мрежа от компютри в интернет. Домейните от най-високо ниво (top-level domains, TLD) са в основата на цялата система. Те са два основни типа - общи (например .com, .net, .org, .int) и национални (например .de, .be, .bg).{START_COUNTER}