Отчитат работата на местния парламент в Дупница за първите 8 месеца на годината Информация за работата на местния парламент в Дупница ще бъде първа точка от дневния ред на сесията в петък. Както вече информирахме, тогава ще бъде избран и нов председател на ОбС, тъй като изтече 6-месечния мандат на досегашния инж. Владимир Владимиров.
Катастрофа в Княжево на изхода от София. Кола с кюстендилска регистрация се преобърна "Пежо" с пернишка регистрация и "Фиат" с кюстендилска регистрация сътвориха страховито и кърваво меле на столичния бул. "Цар Борис III". Двата автомобила са катастрофирали около 14 ч. на пешеходна пътека при кръстовището с улица "Дамяница" – до спирка "Планинец" в Княжево по линията на трамвай №5. По неофициална информация пернишкото пежо е преминало на червен светофар и ударил странично кюстендилската кола, като след това се преобърнало по таван. Тежко пострадали са шофьорът на фиата и спътничката му, като се наложило пожарникари да разрежат ламарините, за да извадят заклещените хора вътре. Източник/Всеки ден
Дупнишка плеймейтка прави курсове по сексология, става новата Кобилкина Спряганата за любовница на футболиста Валери Божинов – моделката Моника Валериева става сексолог. Скандалната дупнишка плеймейтка започва да води курс за жени, с което иска да се превърне в своеобразен конкурент на всезнаещата Наталия Кобилкина. Валериева ще помага на девойки, които преживяват лична драма или пък търсят пътя към успеха и любовта. Курсът ще включва и как да съблазним един мъж чисто сексуално. За новото си занимание Моника споделя в профила си във Фейсбук. Амбициозната дама обяснява и идеята си да направи минитурне, където да представи житейските си и сексуални лекции. Новоизпечената сексоложка споделя, че иска да помогне на всички дами да повдигнат самочувствието си и да подобрят възможностите си в леглото.
Отново дрогиран шофьор в Дупница бе задържан от полицията През последните месеци определено броя на дрогираните шофьори наближава този на пияните. Вчера в Дупница в жк“Бистрица“ бе задържан 27-годишен с инициали Н.Д, седнал да управлява след употреба на наркотични вещества. В неговият спътник 26 -годишен с инициали В.Д е намерен пакет амфетамин. Двамата са от Кюстендил. Те са пътували с автомобил „Рено“.
Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Теглото му е 5 грама. Мъжете са задържани с полицейска заповед за 24 часа в арест на РПУ Дупница. По случая е започнато досъдебно производство.
Преди няколко дни бе задържан 29-годишен. При извършена проверка полицаите открили в автомобила му цигарена кутия с канабис. По случая бе започнато досъдебно производство в РПУ Дупница. На 10 септември бе заловен и шофьор седнал да управлява автомобила си след употреба на наркотични вещества. Само от началото на месеца служители на „Група престъпления по пътищата“ задържаха двама водачи на главен път Е-79 управлявали колите си след употреба на упойващи вещества.
Търсят се педагог и медиатор в Дупница Нови работни места се разкриват в Община Дупница. До края на седмицата кандидати за позициите педагог и медиатор към услугата „Допълнителна подготовка за равен старт в училище” могат да подадат своите документи в деловодството, информират от пресцентъра. Основните изисквания към кандидатите са – да имат висше образование с педагогическа правоспособност по предучилищна или начална училищна педагогика, професионален опит не по-малък от 1 година по специалността, да не са осъждани, да не са служители в държавна, областна или общинска администрация или в други държавни/общински предприятия и институции и други.
Благоевградска фирма ще изгради съоръженията за деца с увреждания в дупнишко училище и детска градина OLYMPUS DIGITAL CAMERA Днес, в кръглата зала на Община Дупница, се проведе процедура по отваряне на оферти по проект на Трансгранично сътрудничество България-Македония, който предвижда изграждане на достъпна среда за деца с увреждания, информираха от пресцентъра на кметството.
Цветан Соколов пред мач 150 за Трентино През седмицата Трентино постигна важен успех в Шампионската лига, след като победи с 3:1 като гост белгийския Нолико и взе ценен аванс по пътя си към четвъртфиналите. Равена пък изигра мача от 12-и кръг срещу Каза (Модена) едва в четвъртък, като отстъпи с 1:3. Шампионите на Италия ще се опитат да запишат първи домакински успех през 2014 след неочакваната загуба от Калцедония (Верона) преди десетина дни. Основният реализатор на тима Цветан Соколов ще изиграе своя 150-ти мач с фланелката на Трентино. 

В Пала Тренто ще се завърнат в неделния следобед либерото Андреа Бари, който има 339 мача с екипа на шампионите (рекорд за Трентино), както и генералният мениджър Джузепе Кормио. Гостите отново ще бъдат без треньора си Марко Бонита край страничната линия, защото специалистът изтърпява наказание от два мача. Българският младежки национал Жани Желязков ще бъде в групата на тима, но ще чака своя шанс от резервната скамейка. 

През първия полусезон Трентино не срещна особени проблеми и победи с 3:0 в Равена.
СНИМКИ/ Над 130 деца се включиха в спортния празник, организиран от Ротари клуб Дупница Над 130 деца от 6 дупнишки училища се включиха в спортния празник, организиран от Ротари клуб Дупница. Тази година мотото на клуба е „ Спорт и здраве за децата“, като всички инициативи на неправителствената организация са насочени към тази идея. Спортният празник е двудневен, като състезанията са по футбол и баскетбол. Тази сутрин на игрището с изкуствено тревно покритие на спортната база  „Уин клуб“ в жк. Бистрица, се събраха всички отбори за официалното откриване. Децата бяха приветствани от президента на Ротари клуб Дупница – Кольо Илиев, който пожела на всички успех и честна игра. В състезанията участват ученици от 5-7 клас от 6 училища в Дупница. Всички отбори по футбол и баскетбол получиха екипи и топки, а за победителите са осигурени купи. Индивидуални награди ще получат всички участници. Футболните срещи се провеждат на базата на „Уин клуб“. Отборите са разделени в две групи:
В Кюстендилска област пътищата са проходими при зимни условия Пътищата в област Кюстендил са проходими при зимни условия, това съобщават от Областно пътно управление. Навсякъде пътните настилки са заснежени, заледени и хлъзгави, продължава тяхното почистване и опесъчаване. Няма ограничения за движението на моторни превозни средства в региона. В равнинната част дебелината на снежната покривка е  от 2-3 до 6-7 сантиметра, а по високите части – до 20 сантиметра. Към този час на деня снеговалежът навсякъде е спрял. Без проблеми се осъществява движението по главен път Е-79 и автомагистрала „Струма“
И мъжете се класираха на волейболния Мондиал 2014 в Полша Българският волейболен национален отбор се класира за финалита на Световното първенство в Полша. След като в кфалификационна група М, провеждаща се в чешкия град Опава, България постигна победи срещу Кипър и Холандия, днес срещу домакина Чехия се нуждаеше само от гейм, за да се класира. Националите загубиха срещата с 2:3(22:25, 25:18, 25:22, 18:25, 15:12), но взехе онова, за което бяха отишли.
Най-вероятно ВМРО ще има нов председател в Дупница Манол Манолов, който представляваше ВМРО в община Дупница, най-вероятно няма да остане на лидерския пост. „Войводите“ ще избират ново ръководство в Дупница на 31-ви август. Това ще стане на поклонението на Тодор Александров край Мелник. В избора ще участват членове на партията от региона. Областният председател Георги Петров потвърди днес тази новина, след пресконференцията на коалиция ОДБ, в която ВМРО влезе за предстоящите местни избори. Петров обаче не пожела да коментира дали е доволен от работата на Манолов през последните години и кой ще бъде евентуално новия лидер. Областния кординатор Стефан Грънчаров поясни и казуса в Бобов дол, където парламентарните партньори НФСБ и ВМРО кръстосаха шпаги при избора на представители в избирателната комисия. Представителите и на двете партии искат да са членове на комисията и не отстъпват, така казуса остава да бъде разрешен от ЦИК.
„Москвич“ блъсна 86-годишна жена в Дупница  86-годишна пешеходка е пострадала вчера при ПТП в Дупница, съобщиха от пресцентъра на МВР.
16:15  Левски – ЦСКА  Гледай директно ТУК  Отборите на Левски и ЦСКА излизат в 16:15 часа в поредното дерби на България. Двубоят е на Националния стадион "Васил Левски" и е от последния кръг от редовния сезон. След този кръг първенството навлиза във фаза на плейофи, отборите ще бъдат разделени на две седмици. Главен съдия на дербито е дебютантът Георги Кабаков. През есента ЦСКА победи Левски с 3:0 за първенство, но след това "сините" отвърнаха с отстраняване за Купата на България.
Интерпол започна издирване на Цветан Василев на връх 55-ия му рожден ден Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев, който днес отбелязва 55-ия си рожден ден, е привлечен задочно в качеството му на обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Издадена е Европейска заповед за ареста му и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система, а освен това са предприети действия и за издирването му чрез Интерпол, съобщиха официално от прокуратурата. Ето цялото съобщение до медиите на държавното обвинение: Съгласно заявеното в прессъобщение от 17.07.2014 г., Прокуратурата на Република България периодично предоставя информация за хода на досъдебното производство, касаещо дейността на длъжностни лица от управление „Банков надзор” на Българската народна банка, както и на длъжностни лица от „Корпоративна търговска банка” АД. Обемът на предоставяната информация се съобразява с необходимостта от опазване на следствената и банковата тайна. Продължават активни процесуално-следствени действия по трите основни направления на разследване: – длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“ – длъжностни присвоявания от служители на КТБ АД на сумата от 206 милиона лв. – престъпления против стопанството, извършени от длъжностни лица при КТБ АД, във връзка и с констатациите на одиторските доклади. За периода от 17.07.14 г., до настоящия момент, са проведени следните основни действия: На 25.07.2014 г. Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев (временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ АД), както и Георги Зяпков (ръководител управление "Кредитиране" в банката) са привлечени като обвиняеми лица в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната. На 28.07.2014 г., в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от м. декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова – главен касиер, и Орлин Русев – изпълнителен директор, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене. На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол. След анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото, са формулирани задачите на финансово-счетоводна експертиза. Решението на разследващите е тази експертиза да бъде възложена на международна организация с безспорен експертен опит. Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. Така например, в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи , като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. /ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор/. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата. От БНБ – управление "Банков надзор", са изискани всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката. Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица. Изрично следва да се подчертае, че действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката. Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи, вкл. кредитни досиета от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми. Разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите. Това се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, чиито процедури не са в зависимост от хода и продължителността на наказателното производство.БЛИЦ
Общината продава апетитен имот в центъра на Дупница, засилен интерес към земеделските земи Все по-голям става интересът към наемането на земеделски земи на територията на община Дупница, информират от кметството. Всекидневно по над 5 мераклии подават заявления за придобиване чрез покупка или под наем на имоти. До момента от "Общинска собственост" в Общината са съставили 3117 акта за общинска собственост на терени, като остават да бъдат актувани още близо 14 000. От средата на миналата година започна активното актуване с цел тяхната продажба или отдаване под наем. Мераците за земи са основно свързани с участието по програми, което обяснява и големия интерес към тях. До края на месеца ще бъде обявена нова процедура по отдаване на земеделски имоти. Досега при първото голямо предлагане на имоти цените скочиха до 7-8 пъти над предварително обявените и се очаква тенденцията да се запази.
Интерес се очаква да има и към общинско търговско помещение в центъра на града с площ 83,07 кв.метра. Помещението е ново строителство в новоизградена кооперация в жк "Велчова завера", а първоначалната цена е 83 855 лева. То ще бъде продадено чрез публичен търг с явно наддаване.
Възобновиха делото срещу бившия кмет на Дупница Атанас Янев Окръжният съд в Кюстендил започна отначало делото за престъпление по служба срещу бившия кмет на Дупница Атанас Янев. През 2012 година съдът в Кюстендил излезе с осъдителна условна присъда от една година, но тя беше обжалвана, а Янев – оправдан. След протест от страна на прокуратурата пред Върховния касационен съд, делото е върнато отново в Кюстендилския окръжен съд. Атанас Янев е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за другиго имотна облага чрез сключване на анекс към договор за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалния патронаж, на стойност 10 428 лева. На днешното заседание по делото бяха разпитани седем свидетели. Следващото заседание ще продължи с разпит на свидетели и изслушване на заключения на назначени по делото експертизи./БТА
Румънец катастрофира на Е-79 край Бараково Румънски гражданин изхвърча с автомобила си от Главен път Е-79 при „байпаса“ до село Бараково. Чужденецът се е движел в посока Дупница и най-вероятно е заспал зад волана, поради което не е видял променения обходен маршрут наложен за строителството на Лот 2 от автомагистрала „Струма“. ПТП-то е обслужено от пътна полиция. По предварителна информация румънският гражданин не е пострадал сериозно. Пътищата в област Благоевград са мокри и хлъзгави Силен сняг вали в момента в област Благоевград. Предвид обилните валежи през изминалите дни от службите предупреждават за опасност от падащи камъни и активизиране на свлачища е повишена, съобщава. Земната маса, която падна на пътя за прохода "Предел", е почистена. От полицията апелират към шофьорите, които преминават през проходите "Предел" и "Папаз чаир", както и в Кресненското дефиле, да карат с повишено внимание. Служителите на КАТ предупреждават да спазват ограниченията на скоростта и задължително да се движат с необходимата безопасна дистанция. През днешния ден се очаква повишаване на облачността и валежи от дъжд и сняг в цялата област.
Децата от танцова школа „Терпсихора“ подготвят  самостоятелен концерт Няма как да останете безразлични,когато прекрачите прага на репетиционната зала на танцова школа „ТЕРПСИХОРА”. Истинско вълнение е да чуеш пулса на българското сърце, идващо не просто от едно отминало време,но туптящо и творящо днес.
40 000 лева ще струва ремонтът на детската градина в село Джерман  40 000 лева са заложените пари за ремонт на детската градина в село Джерман тази година, информираха от пресцентъра на Община Дупница.
Дупница почете своите герои Кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев поднесоха венец на паметната плоча на опълченците от Дупница участници в руско-турската освободителна война. В деня на поклонение и почит пред героите на Дупница, венец бе поднесен и от името на общинския съвет. „Тези хора са дали живота си за нашата татковина и никога не трябва да ги забравяме. Тяхната саможертва е в името на по-добри времена и светло бъдеще за нас и нашите деца“, каза инж. Чимев.
Ще обгазяват 8 улици в Дупница утре. Кои са те? "Рила Газ" ще проведе изпитания със сгъстен въздух ароматизиран с одорант  на новоизградените трасета на територията на Дупница, информират от общината. Дейностите със сигурност ще създадат притеснения у жителите на 8 улици, които ще бъдат ароматизирани с мирис на газ. "Ще мирише на газ, но не е газ. Хората да са спокойни, че не става въпрос за теч или пробив на газопреносните тръби", коментират от пресцентъра. Улиците, които ще бъдат засегнати в утрешния ден с пробите са: Фенерка, Александър Балабанов, Бачо Киро, Арда, Влахина планина, Братя Миладинови, Седма рилска дизивя и Венелин.
Преди няколко месеца в района на "Тихия кът" в Дупница имаше такива проби и създадоха напрежение у живущите, които бяха убедени че изтича газ и се опасяваха да не се стигне до взривове. Тогава бяха подадени десетки сигнали напълно основателно.
УТРЕ! Посрещаме шампионите от „Марек Юнион-Ивкони“ на площада с титлата и тържества Официалното посрещане на волейболистите на "Марек Юнион-Ивкони" и поредната 4-а спечелена титла ще се състои утре на пл. "Свобода". Около 19.00 часа ще започне музикалната част, а минути по-късно ще пристигнат и играчите с титлата.
Ротаракт клуб  Дупница организира благотворителен коледен базар Младежкото дружество Ротаракт организира благотворителен коледен базар с цел събиране на средства за Дома за деца лишени от родителски грижи „Олга Стоянова” в Дупница. Членове на клуба, споделиха, че събраните дарения ще отидат за закупуването на компютри и телевизори за дома. На коледния базар ще бъдат представени ръчно изработени предмети, украшения и картички, направени от ученици на ОУ „Евлоги Георгиев”, ОУ „Неофит Рилски”, СОУ „Паисий Хилендарски” , ОУ „Кирил и Методий” и  ОУ„Климент Охридски”.
Цецо Соколов: Рамото е по-добре от очакваното Диагоналът на българския национален отбор и бивш юноша на Марек Юнион-Ивкони Цветан Соколов претърпя успешна операция на рамото на атакуващата дясна ръка. Интервенцията бе извършена в италианския град Форли от световноизвестния специалист проф. Джузепе Порчелини. "Операцията премина много добре. Докторът каза, че всъщност състоянието на рамото е по-добро, отколкото е очаквал. Няма скъсване на сухожилието на бицепса, както имаше съмнения, и така времето за възстановяване ще се съкрати с около месец. Утре се прибирам в България и в продължение на три седмици ще бъда със специална шина, която да обездвижи ръката. След това заминавам отново за Италия, където в рамките на около месец ще протече първата част от възстановителните процедури", разкри след операцията Цецо Соколов за сайта на БФВолейбол volleyball.bg. Очаква се националът да се възстанови напълно и да бъде готов за игра в началото на 2016-а година.www.sportal.bg
Маслена живопис на художник от Петрич представят на изложба в Дупница утре 17 платна, маслена живопис ще представи утре- 18 февруари в сградата на Община Дупница художникът от Петрич – Лъчезар Янакиев. По този начин се спазва традицията – всеки месец да има изложба на 1-ия етаж в администрацията. Изложбата ще бъде открита официално в 16 часа.
Скандал с участието на Марек Сеграте на футболен турнир в Бон Отборът на Марек Сеграте зае четвърто място на 8-то издание на футболния турнир в Бон. Първи в надпреварата стана тимът на Слънчев бряг-Лондон, а в турнира участваха общо 28 български отбора от различни градове на Европа.
Община Дупница кандидатства с проекти за около 11 млн. лева от държавния бюджет  Заместник-кметът Красимир Георгиев заяви на пресконференция днес, че Община Дупница кандидатства по проекти на обща стойност от около 11 млн. лева.
Честита Нова Година! Zadupnitsa.com честити на своите читатели Нова година!
Марек победи Миньор Пк в контрола Отборът на Марек изигра днес 7-та си контрола през тази зима. На стадиона в комплекс „Царско село“ в София, дупничани срещнаха тима на Миньор Пк. Двата отбора изиграха оспорван мач, като Марек победи с 2:0. Резултата откри Еньо Кръстовчев в 37-та минута, след центриране на Томислав Павлов. В 84-та минута Димитър Петков оформи крайното 2:0. Марек стартов състав: Цветковски, Б.Николов, Йошев, Кавдански, Виячки, Мартин Димитров, Бонев, Гаров, Кръстовчев, Павлов, Бибишков
Вижте изпълнението на 17-годишния дупничанин, разплакал журито на „България търси талант“ Момче от Дупница успя да накара журито в “България търси талант” да стане на крака. В първата серия от култовото риалити тази вечер представящо кастингите, 17-годишният Томас Томов категорично премина във втория кръг на шоуто.