ICANN разследват \"вътрешни продажби\" на домейни

ICANN разследват "вътрешни продажби" на домейни

28 окт. 2007 14:05
Започна разследване след обвинения, че вътрешни лица събират информация и купуват нерегистрирани домейни

 Обвинението е, че използвайки достъпа си до информация, за търсенията на несъществуващи домейни, които често сърфиращите се опитват да отворят, отговорни лица са злоупотребявали и са регистрирали домейните.

 Няколко сайта за домейна и упълномощени в сферата на интелектуалната собственост лица, са получили оплаквания от компании за домейни, считайки че се е случило с тях. Въпреки, че няма доказателства за такива действия до момента, върви разследване за неетичните прояви.

  Предполага се, че вътрешните лица регистрират въпросния домейн, знаейки колко трафик върви по него, и след това го продават на по-висока цена.

  От ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) твърдят, че липсата на такава регулация трябва да се промени и да бъде поставен някакъв по-висок стандарт.

  Доклад на SSAC идва ден след информация от Verisign (един от основните оператори на домейните), че се обмисля възможността за прожба на достъп до информация свързана с трафика до DNS сървърите. DomainNameNews първи пуснаха новината, казвайки че източници са знаели, че компанията ще предоставя доклади за трафик на специфични домейни. Източниците също са казали, че цената на услугата е неизвестна, но е възможно да стига един милион долара на заявка.





{START_COUNTER}